Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان شمالی کاهش محسوس بارش باران و افزایش دما در پاییز و زمستان موجب نگرانی کشاورزان خراسان شمالی شد.

کشاورزان از جمله مخاطبان پر و پا قرص گزارشات هواشناسی هستند چراکه همیشه امید به بارش این رحمت الهی دارند تا ببارد و مزارع آن ها سیراب شود و بتوانند محصول خوبی را از مزارع برداشت کنند.

چشم امید کشاورزان خراسان شمالی به بارش های بهاره بود اما بارش های بهاره بدتر از بارش های فصل سرما شد و حال دیم کاران هیچ امیدی به زنده شدن مزارع خود ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مزارع دیم خراسان شمالی از گندم و جو گرفته تا کلزا و حبوبات مرحله سبز شدن را پشت سر گذاشته اند و چشم خود را به آسمان دوخته اند تا از بارش ها سیراب شوند اما انگار چنین اتفاقی نخواهد افتاد.

۳۰ درصد از مزارع گندم و جوی دیم از بین رفت

عبدالله یوسفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، از وضعیت بد مزارع دیم در این استان خبر داد و گفت: تاکنون ۳۰ درصد از مزارع دیم گندم و جو به علت کاهش شدید نزولات آسمانی به طور کلی از بین رفته اند.

وی افزود: سطح مزارع گندم و جو دیم در این استان ۹۸ هزار هکتار است که تاکنون ۳۶ هزار هکتار از این مساحت از بین رفته است.

یوسفی ادامه داد: به طور حتم کاهش بارندگی ها بر روی مزارع گندم و جو آبی نیز تاثیر خواهد گذاشت و آن ها را نیز دچار تنش خواهد کرد اما هنوز موردی در این رابطه اعلام نشده است.

وی تصریح کرد: اثرات کاهش بارندگی بر مزارع آبی گندم و جو در اردیبهشت ماه در مرحله خوشه بندی مشخص خواهد شد.

این مقام مسئول با بیان اینکه خشکسالی بر روی مزارع دیم تمامی شهرستان ها اثر گذشته است، گفت: بیشترین خسارت ها را در شهرستان هایی همچون اسفراین و مانه و سملقان مشاهده می کنیم.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه تمامی مزارع گندم و جو در دشت قره میدان در شهرستان مانه و سملقان از بین رفته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با تصریح بر اینکه خشکسالی بر روی مزارع کلزا که به صورت دیم کشت شده است نیز تاثیر بدی گذاشته است، گفت: حدود ۲۵۰ هکتار کلزای دیم در استان کشت شده بود که آن ها نیز با تنش های جدی کم آبی مواجه است.

پیش بینی می شود تولید حبوبات در مزارع دیم به صفر برسد

شهابی سرپرست مدیریت زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، از کاهش چشم گیر برداشت حبوبات دیم در این استان خبر داد.

وی با اشاره به کاهش شدید بارندگی ها در سال زراعی جاری گفت: حتی پیش بینی می شود برداشت محصول حبوبات دیم در برخی از مناطق استان به صفر برسد.

شهابی افزود: در مناطقی که کشاورزان بتوانند از مزارع دیم خود محصول برداشت کنند شاید رقم برداشت محصول به ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم برسد.

وی با بیان اینکه ۱۵ هزار و ۴۴۶ هکتار سطح مزارع حبوبات دیم و آبی این استان است، اظهارکرد: تولید در این مزارع به طور میانگین در سال هایی که بارندگی مناسبی وجود داشته باشد به ۱۱ هزار و ۴۲۰ هکتار می رسد.

به گفته شهابی در خراسان شمالی سطح زیر کشت نخود آبی ۶۰ هکتار و نخود دیم ۴۶ هکتار است، گفت: سطح زیر کشت لوبیای آبی ۱۹۶۰ هکتار بوده و در بخش دیم لوبیا کشت نمی شود.

وی سطح زیر کشت عدس آبی را ۱۶ هکتار و عدس دیم را ۸۷.۲۰ هکتار و سایر حبوبات در بخش آبی و دیم ۸۷ هکتار اعلام کرد.

این مقام مسئول بیان کرد:  علاوه بر آن کاهش بارندگی ها سبب شده تا کشت و کار بهاره در اراضی این استان به نصف برسد و کشاورزان در سال زراعی جاری در فصل بهار نسبت به کشت برخی از محصولات زراعی که هر ساله طبق تقویم می کاشتند تجدید نظر کردند.

وی سطح اراضی زراعی در استان را ۲۶۱ هزار هکتار اعلام کرد و افزود: بدون محاسبه سطح زیر کشت غلات پاییزه و بهاره ، ۷۰ هزار هکتار از اراضی این استان زیر کشت سایر محصولات بهاره است که کاهش باران سطح اراضی زیر کشت را تحت تاثیر قرار داده است.

نگران سوق پیدا کردن گندم ها به سوی مصرف دامی هستیم

محمد جواد تشکری معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا گفت: نگران سوق پیدا کردن گندم ها به سوی مصرف دامی هستیم.

وی در پاسخ به این سوال که شنیده شده در برخی از نقاط کشور، دامداران محصول گندمی که هنوز از مزارع کشت نشده را برای دام های خود از کشاورز خریداری می کنند و آیا این نگرانی در این استان وجود دارد؟ اظهارکرد: کاهش بارندگی های ۵۲ درصدی بر روی تولید محصولات کشاورزی به خصوص محصولات دیم تاثیر به سزایی گذاشته است.

وی افزود: از سوی دیگر افت شدید میزان بارندگی ها موجب شده تا میزان تولید علوفه در مراتع نیز با کاهش چشم گیری مواجه باشد.

تشکری بیان کرد: اما هر ساله دامداران بعد از اینکه گندم از مزارع برداشت و تحویل سیلوها داده می شد، مزرعه را برای استفاده از کاه موجود اجاره می کردند اما اینکه در سال جاری از هم اکنون محصول موجود در مزرعه از کشاورز خریداری شود منطق اقتصادی برای کشاورز وجود ندارد چراکه هنوز مزارع گندم خراسان شمالی به مرحله پنجه زنی نرسیده اند.

وی تصریح کرد: در سال گذشته با این مسئله مواجه بودیم که به علت کاهش تولید جو و بالارفتن قیمت این محصول مقداری از گندم برداشت شده از مصرف انسانی خارج شد و وارد مصرف حوزه دامی شد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه یک قیمت برای خرید تضمینی گندم اعلام شده اما این قیمت در کمیته رادهبردی در حال بررسی است، تاکیدکرد: این قیمت بنا به میزان عملکرد تولید و شرایط اقلیمی و هزینه های مصرف شده افزایش و کاهش می یابد، در نتیجه در سال جاری باتوجه به اینکه به طور حتم با کاهش میزان تولید محصول گندم به علت شرایط آب و هوایی مواجه خواهیم بود باید قیمت خرید تضمینی به گونه ای در نظر گرفته شود که گندم های تولیدی از چرخه مصرف انسانی خارج نشود و برای کشاورز صرفه اقتصادی داشته باشد که این محصول استراتژیک را تحویل سیلوهای گندم دهند.

وی با بیان اینکه برای تامین بخشی از نهاده های دامی به خارج کشور وابسته هستیم، گفت: دولت می تواند با واردات بخشی ها از نهاده های دامی در سال جاری رقابت میان گندم و جو  را بشکند.

وضعیت بد تولید علوفه در مراتع استان

اسدی رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط وضعیت مراتع استان برای تولید علوفه گفت: مراتع خراسان شمالی برای تولید علوفه به هیچ عنوان وضعیت خوبی ندارند و کاهش چشم گیر بارندگی ها موجب شده تا رویش گیاهان در وضعیت نامطلوبی باشد.

وی تاکید کرد: متاسفانه رویش گیاهان در مراتع اندک بوده و با یک دور چرای دام از بین خواهد رفت.

اسدی توضیح داد: زمانیکه دام به مناطق ییلاقی کوچ داده می شوند می توانند در فاصله ۴۵ روز تا دو ماه از علوفه تولید شده در مراتع استفاده کنند اما امسال چنین چیزی را نخواهیم داشت.

وی با اشاره به اینکه دام های موجود در مراتع خراسان شمالی که از این عرصه ها استفاده می کنند دو برابر ظرفیت مراتع هستند، خاطرنشان کرد: خشکسالی، از بین رفتن مزارع و کاهش تولید نهاده های دامی و کاهش علوفه در مراتع سبب نمی شود که تعداد جمعیت دامی که از مراتع استفاده می کنند بیشتر شود بلکه نتیجه آن فروش دام های داشتی است.

این مقام مسئول با بیان اینکه مساحت مراتع خراسان شمالی یک میلیون و ۴۱۴ هزار هکتار است، گفت: سطح سامانه مرتعی استان یک هزار هکتار است که ۳۲ هزار و ۵۰۰ بهره بردار از آن استفاده می کنند.

کاهش ۵۷ درصدی بارندگی ها در سال زراعی جاری

کمالی معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، تصریح کرد: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون میزان بارندگی های انجام شده در این استان ۹۸.۴ میلی متر بوده است.

وی گفت: طی مدت مشابه سال گذشته ۲۳۰ میلی متر بارندگی در استان وجود داشته که امسال با کاهش ۵۷ درصدی مواجه هستیم.

کمالی افزود: میزان بارش های انجام شده در دوره بلند مدت نیز ۱۹۷.۵ میلی متر بوده که امسال با کاهش ۵۰ درصدی مواجه هستیم.

وی در ارتباط با بارش های انجام شده از ابتدای فروردین ماه امسال تاکنون نیز بیان کرد: طی مدت ذکر شده در شهرستان بجنورد با ۷۱ درصد، در آشخانه ۹۷، در اسفراین ۷۷، جاجرم ۹۵، راز ۷۸، شیروان ۶۱ و فاروج ۷۱ درصد کاهش بارندگی مواجه بوده ایم.

این مقام مسئول به پیش بینی بارندگی ها در اردیبهشت ماه نیز اشاره کرد و گفت: به بارندگی های انجام شده طی ماه آینده چندان خوش بین نیستیم و میزان بارندگی ها را تا اندازه نرمال پیش بینی می کنیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی خراسان شمالي کاهش بارندگی دیم زار علوفه مرتع سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت و گو با ایسنا مزارع گندم و جو سال زراعی جاری مقام مسئول انجام شده کاهش بارندگی تولید علوفه سطح زیر کشت بارندگی ها هزار هکتار مزارع دیم پیش بینی بارش ها بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۳۷۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۱۰ هزار تن گندم به مراکز مسقف خوزستان انتقال داده شد

به گزارش خبرنگار مهر، مجید نبی پور ظهر امروز یکشنبه در بازدید از یکی از مراکز خرید گندم در شهرستان حمیدیه با بیان اینکه امسال ۷۵۴ هزار هکتار از مزارع خوزستان زیر کشت گندم رفت، به ورود سامانه بارشی در مرحله برداشت گندم به استان اشاره کرد و افزود: ۸۶۴ هزار تن گندم از مزارع استان پیش از آغاز بارش‌ها برداشت شده بود که از این میزان ۵۶۰ هزار تن گندم در مراکز خرید روباز انبار و بیش از ۱۰۰ هزار تن گندم به سیلوها منتقل شده بود.

نبی پور اضافه کرد: با توجه به هشدارهایی که صادر شده بود، جلسه‌های متعددی با ارگان‌های مربوطه از جمله استانداری، جهاد کشاورزی، اداره کل غله و بازرگانی، تعاون روستایی برگزار شد و با همکاری گمرک نیز کامیون‌های حمل کالا به سمت حمل محصول گندم برای انتقال از مراکز روباز به مراکز مسقف سوق داده شد.

وی با بیان اینکه در کمتر از یک هفته ۵۱۰ هزار تن گندم به مراکز مسقف استان خوزستان انتقال داده شد، تصریح کرد: مرکز خرید حمیدیه یکی از مراکز مهمی است که حدود ۱۶ هزار تن گندم در آن انبار شده است؛ همچنین کمتر از ۵ درصد از گندم‌های خریداری شده در مراکز خرید روباز باقی مانده که در مدت امروز تا فردا به مراکز مسقف انتقال داده خواهد شد.

وی ادامه داد: در طول سه روز بارندگی با استفاده از پوشش‌های پلاستیکی و برزنتی گندم موجود در مراکز خرید روباز پوشانده شد و از این رو مردم نگران وارد شدن خسارت به محصول گندم موجود در مراکز خرید نباشند.

نبی پور افزود: به حدود ۱۰۰ هزار هکتار از مزارعی که برداشت گندم در آنها صورت نگرفته بود، خسارت بین ۲۰ تا ۷۰ درصدی با میانگین ۴۰ درصد ناشی از ناشی از تگرگ، آب‌گرفتگی و… وارد شده است.

وی تصریح کرد: در روزهای آینده برآورد خسارات مزارع برداشت نشده که ۵۰ درصد از کل مزارع گندم را تشکیل می‌دهد، انجام خواهد شد.

نبی پور اظهار کرد: حدود ۲ هزار و ۸۰۰ کمباین در سال جاری برای برداشت محصول گندم در خوزستان به کار گرفته شد که این میزان در سال گذشته ۲ هزار و۲۰۰ دستگاه بود؛ همچنین سرعت برداشت نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد بیشتر بود که در نتیجه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۵۰ هزار تن محصول بیشتر برداشت شده است.

کد خبر 6097334

دیگر خبرها

  • مبارزه با آفت سن غلات در مزارع
  • سیل و تگرگ، جان مزارع کازرون را گرفت + تصاویر
  • ۴۰ درصد مزارع گندم سیستان و بلوچستان برداشت شد
  • آغاز مبارزه با آفت سن گندم در مزارع گرمسار
  • سمپاشی مزارع گندم ارومیه علیه سن غلات و علفهای هرز
  • ۵۱۰ هزار تن گندم به مراکز مسقف خوزستان انتقال داده شد
  • عملکرد بالای ۵ تن محصول گندم در مزارع کارون
  • بیش از ۱۴۰ هزار هکتار از مزارع خوزستان خسارت دید
  • خوشه‌های خوش‌سالی در خراسان شمالی با جهش تولید و مشارکت کشاورزان
  • لزوم مبارزه با بیماری زنگ زرد را در مزارع گندم و جو